web analytics

Wet DBA: vooralsnog alleen boetes en naheffingen voor ‘kwaadwillenden’

Bedrijven die de wet DBA bewust overtreden kunnen naheffingen en boetes van de Belastingdienst verwachten. Tegen andere bedrijven die onbewust de fout ingaan, zal tot 1 juli 2018 geen actie worden ondernomen. Zo meldt staatssecretaris Wiebes afgelopen vrijdag volgens het FD. Dit komt doordat de wet DBA voor nogal wat onduidelijkheid heeft gezorgd, waardoor bedrijven juist huiverig werden om zzp’ers in dienst te nemen. De Belastingdienst blijft bedrijven echter wel in de gaten houden om, wanneer aangetoond kan worden dat ze de wet bewust overtreden, naheffingen en boetes uit te delen.

Het FD meldde verder nog dat de Belastingdienst toch al eerder strenger wil gaan optreden, dit zou blijken uit een interne memo. Volgens staatssecretaris Wiebes is dit echter niet het geval. Vooralsnog zou er slechts een klein aantal bedrijven onder de loep worden genomen die verdacht worden van een bewuste overtreding van de wet. Ook zegt hij dat hijzelf en de Belastingdienst nog steeds op dezelfde lijn zitten wat betreft de classificatie van bewuste overtredingen. Deze wordt niet strenger en zal tot juli 2018 hetzelfde blijven. Werknemers kunnen dus met een gerust hart met zzp’ers blijven samenwerken.

Wel doen zzp’ers er goed aan om de ontwikkelingen rondom de wet DBA nauwlettend te volgen en er zich zo goed mogelijk aan te houden. Het kabinet is het namelijk nog niet eens over de mogelijke oplossingen voor de onduidelijkheid rondom de wet. Zo kan een zzp’er het ook overwegen om een samenwerking aan te gaan met een payrolldienstverlener. De payrolldienstverlener beschikt over alle up-to-date kennis over de wet- en regelgeving rondom wetgeving. Daarnaast kan deze partij de zzp’er ook meer zekerheid en gemak bieden door het overnemen van het debiteurenrisico, de administratie op orde te houden én te zorgen voor een vangnet bij ziekte.