web analytics

Atradius voorspelt minder faillissementen dit jaar

In 2017 zullen er 20 procent minder bedrijven failliet gaan in vergelijking met 2016. Dit voorspelt kredietverzekeringsmaatschappij Atradius afgelopen donderdag in een persbericht. Zij verwachten dat deze daling in 2018, hetzij in afgezwakte vorm, doorzet met 5 procent. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op de aantrekkende economie wereldwijd. Het aantal faillissementen binnen Nederland is al gedaald tot onder het niveau van vóór de crisis. Binnen Nederland wordt dit vooral veroorzaakt door de export en een stijging in de binnenlandse bestedingen.

Wel voelt Atradius zich genoodzaakt enkele kanttekeningen bij haar voorspellingen te plaatsen. Zij zien namelijk dat buurlanden, en belangrijke handelspartners van Nederland, niet dezelfde afname laten zien. In België stijgt het aantal faillissementen namelijk in 2017. Dit is niet anders voor het Verenigd Koninkrijk, dat door de naderende Brexit over het geheel genomen in een neerwaartse economische spiraal zit. Ook het gedrag van Donald Trump, die onder het motto ‘America First’ steeds meer protectionistische economische maatregelen neemt, kan de handel met de Verenigde Staten negatief beïnvloeden. Dit zal ook zijn impact hebben op de Nederlandse economie.